Лозенец Диша & Нарисувай София

Лозенец Диша & Нарисувай София
Фестивал на изкуствата, културата и занаятите „Лозенец Диша” 2015, организиран от СО район „Лозенец”, се провежда за първа година на територията на район „Лозенец“ на бул. “Джеймс Баучер” от ул. “Петър Станчев” до ул. “Златен рог”.
С подкрепата на фондация „София диша”, се надяваме, нашето събитие, да носи в себе си традицията на едноименния летен фестивал, който се провежда в столицата вече 6 г. Той ще представи едно съчетание между модерното градско изкуство, местната култура и алтернативните начини за прекарване на свободното време.

„Лозенец диша“ дава възможност на представители на различни групи изпълнители да представят своята творческа дейност, която развиват на територията на район „Лозенец”.
От малкото магазинче с домашно направените картички и подаръци за специалните ни поводи, през цветните мъниста на ръчно направените бижута до изящните произведения на изкуството, изцяло сътворени от деца.

Ще дадем възможност за изява на танцови школи – латино, улична самба, суинг и др., чиито представители ще запознаят присъстващите с изкуството на танца чрез безплатни демонстрации и индивидуални уроци.
Демонстрации по въздушна йога, капоейра, цигулка, китара са само част от изпълненията, които през целия ден ще се поддържат доброто настроение на гостите.

Имаме желанието да покажем на общността част от културният живот на район „Лозенец”, събран на едно място и да дадем възможност на всеки да открие твореца в себе си.
За това залагаме на представянето чрез workshop- малки работилници за изкуства, в които освен с готови изделия, изложителите ще демонстрират различните техники за направата им. Така ще постигнем основната цел на фестивала, а именно активното участие на посетителите в представянето на участниците и възможността да станат част от процеса по създаване на изкуството.

В рамките на фестивала ще бъде направена изложба – нашия град през погледа на децата, която ще представи уникалната гледна точка на малките жители на София.
Проектът „Нарисувай София“, е планиран и подготвени от Ирен Дикова и Станимира Янакиева, който цели популяризирането на модерното изкуство на територията на Столична община. Рисунките на децата илюстрират неподправеното им отношението към града, в който живеем, освободено от предрасъдъци и стереотипизиране. Изложбата от 28 детски рисунки допринася за обогатяването на културната среда в столица, за положителен ефект върху културното развитие на гражданите, както и създадава изключително приятна атмосфера. Децата са интерпретирали знакови места от столицата – Храм-паметник „Свети Александър Невски”, църквата „Света София”, дрдворец на културата – НДК, герба на София, Орлов мост, Народен театър „Иван Вазов” и др.