1

LET’S TALK ABOUT FASHION – Vol.11

Момичета, как се роди идеята за М2V?
Работихме заедно за първи път в един майсторски клас, воден от немска професорка. Той се състоя по времето, когато карахме магистърската си програма по мода. Представиха колекцията ни последна, като най-добра от майсторския клас. Подкрепата на преподаватели от такова високо ниво и това, че ние повярвахме, че работим добре като екип, създаде M2V – Made to be Viewed. Обединява ни и страстта към модата, отношението към живота и желанието за развитие. Приемаме работата си като призвание и начин да покажем своето отношение към дрехата, изчистената кройка и детайла. А и умеем да се смеем заедно.
2
Каква е тенденцията във вашата колекция за Summer 2016?
Колекция на M2V представя изчистени и съразмерни силуети, в голяма степен вдъхновени от тенденцията “Beyond pale”, бохемския стил и минимализма. Фразата “beyond the pale” (извън лоното, букв. отвъд бледо) датира от 14-ти век, когато от страна на Ирландия, която е под английско влияние, е очертана границата чрез огради. За да се пътува извън тази граница, е означавало да оставиш след себе си всички правила и институции на английското общество, които англичаните считали за синоним на самата цивилизация. В съвременната употреба на идиом обикновено се използва метафорично, като означава извън границите на цивилизованото поведение, или странно, неприемливо – извън установените стандарти.

Бохемският стил излъчва усещане за свобода и еклектична атмосфера и носи характеристиките на един артистичен и нетрадиционен стил и на хората, които не се подчиняват на стереотипи и норми в обществото. Бохо дизайнът носи любовта към изкуството, креативността, цветовете и свободния дух. Този стил винаги се е свързвал с артисти, музиканти, писатели и дизайнери. Терминът “бохеми” се прилага към хора, които имат неконвенционален, артистичен лайфстайл.
Моделите в колекцията са в пастелно-натурални цветове и с елегантна, градска визия. Характерно е съчетаването на материи и комбинации от коприна и трико, както и представянето им на леъри. Смесица от пастелни цветове и материи, пропити със сексапил и креативност. Моделите носят стила на хора, които умеят да мислят, вдъхновяват, създават и водят.

Таргетът ви е насочен към…
Таргетът ни е насочен към млади, динамични личности, които са творчески натури, имат отношение към изкуството и притежават изразен вкус и стил на обличане. Може да ги срещнеш като режисьор, актьор или джаз певица, в архитектурно студио, галерия, ателие, на фестивал, в пиано бар, опера… Тези хора носят духа на пътешествията, на натрупаните и постоянно събирани знания, опит и култури, на рафинирания стил и свободен дух.

Те умеят да мислят, да вдъхновяват, да създават и водят – модерните личности, които имат цел, виртуозност и сила на волята.
8

9

Ние представяме стил, който знае мястото си и има смелостта да съчетава елегантност с всекидневен дух, шикозни решения от динамичния бизнес ден до съвременни предложения за елегантни вечери.
4

Обикновено почитателите на марката са добре образовани, работещи, предимно от големи градове. Хора, които искат да са добре облечени, да носят дрехи с модерен дизайн, с градска визия, с качествени и естествени материи и добра изработка. Те не винаги могат или искат да се обличат в скъпи маркови дрехи от сегментите „премиум“ или „лукс“, но и не искат да купуват дрехи от масовия пазар в България с ниско и/или съмнително качество. Това са хора, които търсят добро европейско ниво на дизайна и производството на облекла, създадени от българска марка.

Залагате предимно на естествени материи в nude colors. С какво друго сте разпознаваеми?

M2V има своите търсения в света на дамската, мъжката, детската мода и аксесоарите, изработени с мисъл и творчество за провокиране, развитие и изграждане на ценности. Дизайнът е отговорност, защото развива и изгражда моден вкус и отношение към творчеството и изкуството. За нас е важна цялостната визия, философията за стил и начин на живот и вярваме, че това личи в моделите ни. Дрехата, гримът, косата, аксесоарите, цветовете, материите, конструкциите са компоненти на т.нар. визия. Сами по себе си и поотделно те са просто елементи, на които не винаги и всеки обръща внимание. Но съвкупността им и комбинирането, направено с мисъл и идея могат да внушават, да носят послания и настроения, да говорят.
Различни сме с професионалния си и иновативен подход при създаването на моден дизайн и с това, че мислим за творчеството и индивидуалността на клиентите си.

Трите сте си музи, но какво ви инспирира за създаването на вашите колекции М2V?

Вдъхновението е труд, труд и много труд. Създаването на една модна колекция е процес, който има своя алгоритъм. За да създаваш дизайн, е важно да бъдеш информиран във всички сфери на изкуството и културата, както и да поддържаш и развиваш добро ниво на общата си култура и това наистина е не просто необходимо, а задължително условие. Това е първата стъпка от алгоритъма. Следва непрекъснато проучване на тенденции в модата, интериора, архитектурата, в цветовете, в материите, в конструкциите, следене на иновациите за всеки сезон. В модата, както знаете, се работи с половин до една година предварително. За всяка колекция създаваме moodboard и таргет борд, избираме материи, рисуваме скици, определяме моделите. След това създаваме по една мостра от всеки модел, върху която нанасяме корекции и подобрения до създаване на пълната колекция. Работим върху стайлинга, фотосесията, представянето й и така се стига до магазините за млади дизайнери.

Станимира Янакиева

PINKO&BCBGMAXAZRIA