Наръчник за етикет и стил на живот: Savoir-vivre, или френската
философия как да се живее добре – стилът на живот, който във Франция се
предава от поколение на поколение и е свързан с изисканите маниери

СТАНИМИРА ЯНАКИЕВА е експерт в областта на модата и лайфстайла с дългогодишен опит. Нейното ежедневие е изпълнено със създаването на красота във всичките й измерения. Описва се като хедонист и визионер, винаги насочена към новото, но черпеща вдъхновение от класиката. Тя стои зад визията на много модни, лайфстайл и рекламни проекти, работила е като моден стилист в престижни списания, била е моден редактор в издателства, организатор на специални събития, aвтор на ексклузивни статии в лайфстайл и научни издания, уъркшопове, хоноруван лектор в университет. От 2015 година е ръководител на отдел „Стил и визия” в bTV. През 2009-та създава SV FASHION STUDIO – концептуално студио за дизайн, мода, стайлинг и организиране на ексклузивни събития.
Нейният „Пътеводител на добрия вкус“ е съвременен наръчник за стил
на живот с бързи и лесни практични съвети как да постигнем това сами, които са съобразени спрямо индивидуалните ни нужди. Тук са споделени някои от златните правила и вековните традиции в Изкуството на етикета и добрите обноски, по утвърден и иновативен начин. В годините Станимира Янакиева е развивала тези знания, които се наричат Savoir-vivre, или
френската философия как да се живее добре, стилът на живот, който във Франция се предава от поколение на поколение и е свързан с изисканите маниери в елитното общество.
Книгата е разделена на пет глави, които запознават читателите с насоките за лайфстайл през 21 век. Специално за ELLE Станимира предостави откъс от „Пътеводител на добрия вкус“, посветен на етикета.

,,СПОДЕЛЯМ ТЕЗИ МИСЛИ С ВАС, ЗАЩОТО
СЪМ СИГУРНА, ЧЕ ИМА МНОГО ХОРА, КОИТО
БИХА ПРИПОЗНАЛИ СЕБЕ СИ В ТЯХ. ТЕЗИ,
КОИТО НЕ СПИРАМЕ ДА СЕ ТЪРСИМ, ДА СЕ
НАМИРАМЕ И ПОНЯКОГА ДА СЕ ГУБИМ, НО
И НИКОГА ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ВСИЧКО
ТОВА Е ЧАСТ ОТ ПЪТЯ, КОЙТО ТРЯБВА ДА
ИЗВЪРВИМ, ЗА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕМ В МЕЧТАНАТА
КОМПАНИЯ ЗА СЕБЕ СИ И ЗА ОКОЛНИТЕ.
ВСИЧКО, КОЕТО СЪМ НАУЧИЛА, ВСИЧКО,
ПРИДОБИТО В ОПИТА МИ, ОПИСАХ В
ТОЗИ НАРЪЧНИК ЗА НАЧИН НА ЖИВОТ.“

ЕТИКЕТ И ДОБРИ ОБНОСКИ
Eтикетът, обноските и добрият стил на обличане са неизменна част от цялостния образ на нашата личност. Освен умението да се обличаме добре, е необходимо да познаваме етикета. Когато знаем основните правила за поведение в обществото, имаме изграден личен стил на обличане и познания в областта на културата и историята, това ни дава възможност за един още по-пълноценен начин на живот. Това ни прави многопластови личности, дава ни уменията да стъпим върху утвърдените правила за етикет и да надграждаме своята индивидуалност. Позволява ни да моделираме себе си по начин, с който искаме да останем запомнени, както за себе си, така и за останалите.
Изкуството да живееш добре по френски е знанието как да се живее с възпитание в етикет, добри обноски и маниери, интелигентни забавления, с разбиране за вежливост и увереност.
Думата Savoir e френска, естествено, и означава „зная“, а Vivre означава „живея“, т.е. зная как да живея (добре). Френската философия за начин на живот се асоциира и с други две популярни фрази. Едната е Savoir faire (зная как), което означава да бъдеш подготвен, да си приспособим и ловък, да знаеш как да действаш във всяка ситуация. Втората е Joie de vivre (радост от живота) и означава умението да се радваш на живота такъв, какъвто го създаваш за себе си. Пионери в съвременното интерпретиране на изкуството да се живее добре може да откриете в книгите на френската луксозна компания за макарони Ladurеe и баронеса Надин де Ротшилд с нейната книга за Savoir-vivre. За съжаление, в България няма изградени традиции в обучението по етикет, протокол и добри обноски, за разлика от големите градове в Европа, САЩ и Азия. Доброто възпитание не е задължително да бъде свързано с подходящо образование, висок статут или престижна работа, а с желанието да бъдем добре информирани в основите на етикета и добрите обноски. За родината на етикета се признава Франция, но първите книги за образцови дами и кавалери, за дизайна на салони и тържества се появяват още през 16-и век в Италия през епохата на Ренесанса. Най-значимото и основополагащо развитие на изкуството на етикета и издигането му в култ във Франция е заслуга на Луи XIV, Кралят Слънце. Монархът, създал пищния Версай като сцена, на която се разиграват кралските церемонии и ритуали, демонстрация на бляскави модни одежди, безценни бижута, изящни маниери и аристократични обноски. Първите достигнали до нас исторически данни за зараждането на Savoir-vivre, са свързани също с него, който пръв въвежда правилото при организираните приеми в негова чест на гостите да се раздават картончета (еtiquette) с правила за поведение, които следвало да се спазват. С въвеждането на тези правила на поканените всъщност се препоръчва да се отнасят към другите така, както биха желали да се отнасят към тях самите. Така церемониите и баловете поставят началото на историята на така наречените правила или етикет, които ни учат на вежливост и добри маниери, как да бъдем максимално тактични и естествени, да бъдем коректни, да се съобразяваме с другия и да показваме готов ност да помогнем. И, разбира се, да изглеждаме добре, което е част от нашето послание към хората, с които общуваме. В своето естество Savoir-vivre съдържа тези правила за поведение, които отразяват ценностите на една култура, като в основата им е демонстриране на уважение, внимание и учтивост. Тези нововъведения не остават незабелязани и в други страни и век по-късно започва разпространението на френския език, мода и обичаи в цяла Европа. Реформаторът Петър I в Русия преобразува не само двореца и обкръжението си, но и дворянството по западен образец, с подобряване на външния вид, разнообразието в менюто и нововъведения на деликатеси и напитки в съчетание с европейски танци и т.н.
След Освобождението в България също навлизат утвърдените в Европа правила. Така съчетанието на западните тенденции с българските традиции формират зараждането на българския модерен етикет.
Султана Рачо Петрова е сред пионерите в България, въвели изтънчените соарета и дворцови балове по европейски образец. Тя е първата българка, която внася лайфстайла в страната ни по времето на цар Фердинанд. Получила прозвището ,,чаровница на българските салони“, Султана Рачо Петрова е улисвала с умението си да води светски разговори, с познанията си по чужди езици и добри обноски…
…Savoir-vivre е изкуството на гостоприемството – как да бъдеш перфектен гост и домакин, да си запознат с управлението на домакинството, да имаш умението да предложиш интелигентни забавления, да си добър събеседник. Общата култура на Savoir-vivre включва и познания по история на изкуството, танците и музиката, усет към декорацията, сервиране на масата и т.н.

Премиерата на книгата, чиято корица е дело на дългогодишния артистичен директор на ELLE България – Десислава Ниновска, ще бъде с ексклузивно представяне.
Повече на www.svfashionstudio.com

Източник: сп. ELLE